Få Tunet Tandsættet

I dag har jeg været til tandlægen for 5. gang på 4 måneder, og det har næsten kostet prisen på et pladehjul. Men nu er tandsættet blevet kontrolleret og tunet til så meget perfektion som muligt, og det føles rart. Eller, det gør faktisk lidt ondt lige nu, men sådan er det efter en hårdt tiltrængt tandrensning. Det forsvinder.

Mine friskpolerede bisser

Og der er virkelig god grund til at få tunet tænderne, på samme måde som vi triatleter går op i performance i alle andre dele af vores krop. For eksempel kan man i “Bad teeth may slow you down” læse at ud af knap 300 olympiske atleter havde 55% huller i tænderne, 40% rapporterede at de havde problemer med tænderne, 28% at det forringede deres livskvalitet, og 18% sagde at det havde en negativ indflydelse på træning og performance.

Virker det billede genkendeligt for dig? Det gør det for mig.

Årsagen kunne på overfladen se ud til at være et overforbrug af sukker under træning, for de fleste sportsernæringsprodukter er reelt bare slik, men så simpelt er det bare ikke.

Tænderne beskyttes af spyttet, og under træning er både pH værdien for høj og mængde af spyt for lav, begge dele noget der påvirker tænderne negativt. Yderligere betyder dehydrering lavere spytproduktion, tilsyneladende også i en periode på 24 timer efter man dehydrerede. Og når man træner hårdt trækker man vejret gennem munden, som yderligere tørrer ud.

Artiklen ovenfor går mere i detaljer, og har links til de videnskabelige publikationer bag det hele, så hvis du har lyst til at gå fuld nørd på det, ja så er det bare at gå i gang.

For at passe på tænderne som triatlet, og i det hele taget, kan man gøre følgende:

  • Drik rigeligt, bliv aldrig dehydreret
  • Brug en god elektrisk tandbørste
  • Brug tandtråd eller tilsvarende til at rense mellem tænderne
  • Gå til tandlæge en gang om året, og hver gang noget generer

Lidt kontroversielt kunne man også tilføje at man bare skal blive ved at kværne gels og sportsdrik, og det ser jo ud til at det ikke har den store negative effekt på tænderne, men det har en negativ effekt på mange andre ting i kroppen, så jeg vil sige at det kun bør bruges sparsomt i træning, til tests, og i konkurrencer. Ellers hold dig fra det.

Bortset fra det der med at drikke rigeligt har jeg forbrudt mig mod alle punkterne, jeg har haft tendens til kun at gå til tandlæge når det virkelig gjorde ondt, sådan ca. hvert 5. år. Og det er utroligt dumt. Lad være at være dum.

Så nu har jeg fundet en tandlæge jeg er blevet rigtig glad for, og har tillid til (Joy Breinstrup i Ulstrup, hvis du er nysgerrig), og sørget for at blive indkaldt til kontrol jævnligt fremover.

Og så er jeg ellers ved at shoppe ny elektrisk tandbørste, den gamle er for dårlig kunne Joy se, så hun anbefalede en Oral-B PRO 2000, den kan alt hvad man har brug for. Men når jeg ser på hvad der ellers findes, så er der jo også en model med BlueTooth og smartphone apps. Den ser godt nok sej ud…

Nyt gear. Det løser alle problemer.